Bissen Brainwalk ger en halv miljon kronor till forskning om stroke och demens

Med stor glädje meddelas att Bissen Brainwalk, trots årets svåra Covid-19 situation, ger 500 000 kronor till förmån för hjärnforskningen till forskarna Ninni Persson Krabbe och Karl Sjölin vid Uppsala universitet.

I år har många Bissen Brainwalks blivit inställda på grund av Covid-19-pandemin. Istället har andra typer av engagemang och insamlingar skett, exempelvis ”Hela Sverige går Bissen Brainwalk” som fick stort gensvar i höstas. Det har även skett initiativ till olika slags högtids- och minnesgåvor av enskilda individer, företag och föreningar som bidragit till att Insamlingsfonden även i år kan ge ett stort bidrag till hjärnforskningen.

- Trots min kamp med min egen hälsa är jag så glad över att vi återigen kan bidra till den viktiga hjärnforskningen, säger Mathias Bissen Larsson. Jag vet att pengarna vi samlar in gör skillnad och jag är stolt över hur insamlingsfonden har utvecklas och hur många som på olika sätt stödjer oss och bidrar till att göra skillnad!

Årets forskningsprojekt

Årets forskningsanslag från Insamlingsfonden Bissen Brainwalk går till två forskningsprojekt vid Uppsala universitet som vardera tilldelas 250 000 kr.

Ninni Persson Krabbe, forskare vid Intuitionen för Psykologi, tilldelats medel till ett forskningsprojekt som syftar till att hitta vad som påverkar förändring av hjärnans reservkapacitet under åldrandet: associationer till kognitiva funktioner och demenssjukdom.

- Jag är mycket glad och tacksam över att tilldelas forskningsbidrag från Bissen brainwalk, säger Ninni Persson Krabbe. Forskningen bidrar till att förstå neurala mekanismer bakom det kognitiva åldrandet, och att få en ökad förståelse för skyddande faktorer som kan bromsa kognitiv svikt och förlänga det goda hälsosamma åldrandet.

Karl Sjölin, läkare och doktorand i neurologi vid Institutionen för neurovetenskap, har tilldelats medel för att forska om att hitta stroke med hjälp av blodprov i akutskedet för snabb, adekvat behandling. Projektet tilldelades medel av Bissen Brainwalk även under förra året.

- Vi är väldigt glada och stolta över att få fortsatt förtroende från Bissen Brainwalk. Vi brinner för det här projektet och under året som gått har vi kommit en bra bit på väg, och detta ger oss möjlighet att fortsätta detta spännande projekt, säger Karl Sjölin.

- Vi på Uppsala universitet är väldigt tacksamma för anslagen från Insamlingsfonden Bissen Brainwalk. Alla engagerade i Bissen Brainwalk, med Mattias Bissen Larsson i spetsen, gör ett fantastiskt arbete i syfte att samla in pengar till hjärnforskningen och dessa medel som har donerats till oss ska vi fortsätta att förvalta väl för att få ökad kunskap om hjärnans sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar, säger Cecilia Yates, informatör vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

För mer information, kontakta

Mathias ”Bissen” Larsson, grundare av Bissen Brainwalk
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn 070-660 81 59

Ninni Persson Krabbe, Ph D och forskare vid Institutionen för psykologi, Uppsala universitet
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn 073-670 45 36

Karl Sjölin, läkare och doktorand vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn 070-982 38 45