Intervju: Johan Ryström

Före detta golfproffset Johan Ryström är först ut i vår reportageserie. Vi är oerhört glada och tacksamma för alla som på ett eller annat sätt stödjer oss och nu vill vi lyfta fram några av dem och allt fantastiskt jobb de lagt ner.
Johan är, liksom Mathias, från Köping från början och det var så de kom i kontakt med varandra.

-          I och med att vi är från Köping båda två så vi känner igen varandra. Vi har båda varit framgångsrika idrottare så vi hälsar på varandra, säger Johan.


Johan Ryström föddes
i Köping 1964 och växte även upp i födelsestaden i Västmanland. Han började spela golf i sexårsåldern och 1986 blev han proffs. Han lämnade Köping i tjugoårsåldern och är sedan många år tillbaka bosatt i Stockholm. Han vann under sin aktiva karriär tre tävlingar på Challange Tour och har även slutat bland de tio bästa sex gånger. Även på PGA European Tour har han varit framgångsrik med tre andraplatser som främsta meriter. Hösten 2003 valde Johan att lägga golfklubban på hyllan men har fortfarande golfen som inkomstkälla. Förutom att kommentera golf på Viasat är han med och arrangerar Sveriges största golftävling, Audio Quattro Cup.

Varför vill du vara med och bidra till forskningen och Bissen Brainwalk?

-          När jag och ”Bissen” pratade om det första gången tyckte jag att det var självklart att vara med. Varför? Vi är från Köping båda två och så det känns som en bra grej. Det är förjävligt att en ung man, en toppidrottsman, ska drabbas av något sådan, säger Johan.

 

Det var i mars 2013 som idén om att involvera golfsverige uppkom. Mathias och Johan pratade och resultatet blev en insamling i samband med Audio Quattro Cup samma år. Så här beskrev Johan själv sin insamling på vår hemsida då:

-          Så här är tanken. Jag presenterar Bissen Brainwalk och vad jag kommer att försöka åstadkomma under de 28 tävlingarna. Jag berättar till varje boll när de kommer till mitt hål att jag skänker 10 kronor för varje spelare som slår mig och att jag skulle uppskatta 10 kronor eller mer för varje spelare som jag slår. Tror att de flesta lägger 20-50 kr! Det borde bli en rejäl slant efter 28 tävlingar.

Under den första tävlingen samlade han in 2700 kronor men det var inte det enda. Johan hade sått ett frö.

-          Den första tävlingen var ett test. Av de första bollarna hade hälften av spelarna en närstående som var drabbad av liknande sjukdom så de var väldigt förstående och peppande och tyckte att det var ett bra initiativ.

Johans syster drabbades tidigare av en så kallad TIA, en störning i hjärnans blodcirkulation som går över. Många av symptomen är liknande som vid stroke men går över och försvinner inom ett dygn. Om inte behandling inleds kan TIA följas av en stroke. Läs mer om stroke och TIA här.

 

Förutom insamlingen på Audio Quattro Cup var Johan även med och drog igång en liknande insamling på Nordea Masters på Bro Hof. I den senaste upplagan var spelare som Henrik Stenson, Peter Hansson, Richard S Johnson och Fredrik Andersson-Hed med i ”Bissen Brainwalk Birdie Race”. Tillsammans med Västeråsbon Magnus A Carlsson utmanade Johan spelarna att lägga 100 kronor till forskningen för varje birdie, en utmaning som genererade i en rejäl slant.

-          Vi fick in 85 000 kronor till forskningen och nu hade det gett ringar på vattnet, vilket var väldigt roligt. Under samma tävling i år gick det inte lika bra på grund av att det regnade, vilket var lite av en besvikelse, säger Johan.

Tillsammans har Johan Ryström och golfsverige samlat in över 140 000 kronor till Bissen Brainwalk, en summa som är oerhört betydelsefull för vidare forskning.

 

Fanny Gunnarsson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.